KONZERVATIVNO(NEKIRURŠKO) LIJEČENJE HEMOROIDA

Liječenje hemoroida može biti konzervativno i operativno.

Konzervativno liječenje  podrazumijeva  promjenu načina života i ishrane,i zavisno od faze bolesti  korištenje antihemoroidalija.

Antihemoroidalija: To su lijekovi za ublažavanje i smirivanje tegoba kod hemoroida. Mogu biti u obliku  krema ili čepića.Ovi preparati obično imaju analgetsko (smanjenje bolova), antiseptičko (protunifekcijsko) i antiflogističko (protuupalno) djelovanje. Većina  takvih lijekova imaju i specifične sastojke, obično za protekciju krvnih sudova. Potrebno je izbjegavati lijekove koji imaju steroide u sastavu, jer dužom upotrebom steroida mogu nastati nepovratne posljedice. Bitno je napomenuti da je mast  potrebno unijeti kanilom  koja dolazi uz pakovanje u početni dio debelog crijeva,jer mazanje  ulaska u anus i kože uz anus ne može pomoći unutarnjim hemoroidima koji se nalaze 4-5 cm od ulaza , u dubini  crijeva, a glavni su uzročnik tegoba. Korištenje čepića ima isti efekt kao mast, jer se utisnuti čepić brzo rastvori i djeluje.Mazanje oko čmara može korisiti samo kad pacijent može napipati  bolnu promjenu, obično neku naprslinu na koži, upaljeno područje ili tromboziran spoljnji hemoroid u vidu otoka. Zato primjena raznih melema ako se apliciraju  samo na kožu ima mali efekat, jer je osnovni proces kod hemoroida u završnom dijelu crijeva. Primjena antihemoroidalia pomaže u I i djelom u početnom  II stupnju bolesti. Iza toga  potrebno je obično hirurško ambulatno liječenje, kod koga su antihemorodalija samo dodatak osnovne terapije. Antihemoroidalija  pomažu da se povuku simptomi, ali pod njihovom djelovanjem hemoroidi kao bolesti ne mogu nestati. Međutim kod pravilne ishrane i povremenog  korištenja antihemoroidalija u I stepenu bolest može se ponekad više godina izbjeći potreba korištenja drugih hirurških metoda.

Promjena načina života: Bolesnicima se uvijek preporuča povećati unos hrane s vlaknima i dovoljno tekućine. Potrebno je izbjegavati unošenje ljute i jako začinjene hrane, alkohola. Neophodno je mijenjati navike u smislu povećanja fizičke aktivnosti, izbjegavanja dugog sjedenja na WC školjki itd.

Treba napomenuti da kada se govori o hemoroidima, misli se obično na unutarnje hemoroide različitog stupnja.Spoljnji hemoroidi se uglavnom  manifestuju pojavom akutne tromboze, što je opisano u dijelu o njima. Dijagnoza hemoroida se može postaviti samo  pregledom uz pomoć anuskopa, jer se  pregledom  prstom oni zbog toga što su mekane strukture ne mogu tačno dijagnosticirati.

Konzervativno liječenje (čepići ,masti) u II-III stupnju bolesti može biti vrlo korisno samo  ako je udruženo sa nekom minimalno invazivnom kirurškom  metodom (ligature itd).

KIRURŠKO LIJEČENJE

Kirurško liječenje može biti  minimalno invazivnim metodama koje se prakticiraju ambulatno ili  operativno, obično radikalno, kada je potrebno bolničko liječenje.

    

Kontakt informacije

     
   

++387(0)36 580 392

     
  ++387(0)61194 552
   
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
     

na iste brojeve telefona možete zakazati pregled kod sljedećih liječnika

Doc.dr.sci. prim   Faruk Alendar,specijalista za kožne i venerične bolesti

Dr.sci.prim Haso Sefo,specijalista za neurohirurgiju

© 2015 sva prava pridržana , Specijalistička hirurška ordinacija MO-MED, Mostar
Kopiranje i korištenje sadržaja bez dozvole autora strogo zabranjeno.